Quantcast
Channel: Livs Lyst
Viewing all 701 articles
Browse latest View live

LUPINER

$
0
0
Det er så utrolig koselig å pusle rundt på tunet på gården vår syns jeg. Disse omgivelsene tiltaler meg og det skal liksom ingenting til for å få det litt ekstra hyggelig rundt seg. De gamle bygningene er så sjarmerende og steiner og grovt treverk skaper en fin ramme. Det holder lenge å plukke inn en stor og frisk bukett med lupiner. 


         Lupiner er jo bare så utrolig vakre syns jeg. Både fargen, formen og størrelsen er helt perfekt. Jeg digger blomster som ruver i terrenget! Og nå er jeg på fristelsens rand med tanke på å plante noen av disse på tunet her oppe på gården vår. Lupiner står nemlig på listen over solitærplanter som ofte var plantet i gamle gårdshager. Og da blir jo fristelsen enda større. Men enda har jeg holdt igjen. For disse vakre skapningene er noen racere på å spre seg....

Men hadde det egentlig vært så farlig? Jeg mener, det er jo en hel haug med planter og trær som sprer seg naturlig. Det er jo bare å holde et øye med dem og luking må jo til her og der likevel. Men enn så lenge altså, har jeg nøyet meg med å sette en frodig bukett i en gammel sinkbøtte på stabburstrappa. Det er en viss sjarm i å måtte gå noen skritt ned i veien her for å plukke dem også!

LA HUMLA SUSE!

$
0
0
Humla  - en ivrig liten kar.

Ja, så ivrig er den at jeg rakk ikke å ta bilde av den på én blomst før den hadde flydd videre til neste. Det endte faktisk opp med at min tålmodighet der og da tok slutt. Det fikk bli et "rompe-bilde". For samarbeidsvillig var den ikke akkurat. Men så visste den kanskje heller ikke at den skulle kringkastes over det brede nett....

"Gå til mauren og bli vis" står det og det kunne kanskje vært lagt til "Se på humla og bli effektiv!" For ivrigere kar skal du lete lenger etter. Den tunge kroppen, men likevel mer målrettet enn jeg alltid kan skryte på meg. Den henger og dingler i de tynne blomsterbladene, men den oppnår det den vil ha. 

Så klart vi må la humla suse! Også av tusen andre grunner enn de jeg har nevnt. Sjekk DETTE innlegget for mer om humla som faktisk er truet... Og visste du forresten at det finnes utrolig mange slag humler?? Bare begynn å se etter.

INNPAKKEDE SYRINER

$
0
0
Her om dagen skulle vi på besøk til gode venner som bor like ved gården vår. Jeg fikk så lyst å plukke med meg noen blomster, men vi har jo ikke så mye å velge i riktig enda. En del har jeg jo satt i jord her, men det er jo en kjennsgjerning at det vil ta litt tid før de blomstrer og blir frodige nok til å plukkes. Så det fikk nøye seg med syrinene. Flaks at de har vært litt trege oppe i bakkene her i år.


Det dusket litt akkurat i det vi skulle dra, så jeg satt inne på låven og pakket inn. Man bruker det man har på et slikt sted, men jammen tror jeg at jeg ikke ville gjort det annerledes hjemme heller. Det ble jo riktig så koselig med gråpapir, maskeringstape og naturhysing syns jeg!

Jeg tok dem med i sommerkurven min. Den bruker jeg masse. Både til strand og på land ;O)

GOD TUR!

$
0
0
Hver dag hører vi en koselig låt. Det er Victoria som tuter der nede. Hun tuter ikke på oss, men sier klart i fra at hun er på vei inn Sundkilen. Inn til Kviteseidbyen for å sette av eller ta på glade reisende. Det er et utrolig koselig syn. Stå på tunet på den lille gården vår og se den vakre båten som har sklidd inn her så mange ganger før. Det er nesten som et lite eventyr. I alle fall som en god Norgesreklame. Jeg lar meg sjarmere og nyter at vi får oppleve dette hver dag hele sommeren.

God tur!
Kanskje ser dere oss oppe på tunet neste gang? ;O)

I TAKT MED TRADISJONENE

$
0
0
En del av drømmen med å realisere og bygge opp denne lille gården vår, er jo å leve et liv mer i takt med både naturen og tradisjonene. Og som dere faste Livs Lyst-lesere vet, øver jeg meg jo stadig på å bli en god husmor ;O) For jeg tenker at det kan jo bli en fin kombinasjon med å bo her oppe i bakkene. Enn så lenge er jeg altså på øvelsestadiet - om man noen gang kommer i mål - og i sommer har jeg tatt med meg noe hjemmelaget til gards.

Med hjelp fra min mor (alle trenger jo en læremester) har jeg tidligere laget både plomme- og jordbærsyltetøy. Og nå syns jeg det passet fint å ta det med til gården vår i sommer. Hva passer bedre til frokost og lunch enn hjemmelaget syltetøy på brødskiven? Jeg skulle gjerne hatt mye mer hjemmelaget til disse måltidene, men en får ta et skritt om gangen. 

Syltetøyet er lagt på vanlige glass og det kjedelige skrulokket skjuler jeg med små tøylokk i lin. 

De fleste brødmåltidene inntas i spikerteltet utenfor campingvognen. Her har vi le for vinden, skygge for solen, mat og vann tilgjengelig og en god utsikt over prosjektet der nede på tunet. Et godt sted å innta måltidene som gir oss styrke til å jobbe oss gjennom dagene her oppe. 

*Jeg har enda ikke vist dere bilder av huset og tunet i sommer. Det kommer oppdateringer etterhvert. 

KOSELIG UTEDO??

$
0
0
Et hjerte på en dør indikerer toalett. Hvordan den tradisjonen oppstod vet ikke jeg, men jeg har i alle fall fulgt den jeg også. Et trehjerte henger nemlig på en grov dør i fjøset. Jeg snakker om utedoen vår.

I det lille rommet er det grove og røffe materialer som regjerer og jeg har ønsket å gjøre det litt koselig her inne. Koselig på en utedo? Ja, det skal jeg si går an. Jeg har sett flere koselige utedoer på mine reiser til gårder og setrer jeg. Hehe. Det skal ikke så mye til da. 

Dette har jeg gjort: 
*Hengt opp et gammelt vaskebrett i tre.
*Satt inn en rusten bøtte med friske bregner i. (Disse tåler mørket her inne og gir en slags friskhet i rommet.)
*Jeg har også hengt opp en knagg i smijern til den som ønsker å henge av seg jakken (når været er kaldere.)
*En sinkbøkke med lokk står også plassert på utedoen. (Se lenger ned hva den brukes til.)

Dette ønsker jeg å gjøre: 
*Sy om en gammel fillerye så den passer på det smale gulvet her inne.
*Tapetsere en av rupanelveggene (!)
*Og så klart - bilde av kongen!

Sinkbøtten er dekorativ syns jeg, men mest av alt er den praktisk. En utedo på en gammel låve er nemlig ikke alltid musefri. Og i vinter hadde de firbente og pelskledde forsynt seg av dopapiret her inne. Det lå åpent i en kurv. Mulig vel opptimistisk av meg, men nå har jeg altså gjort grep her. Inn i denne bøtten kommer de nemlig ikke!

Hvordan det går med resten av mine idèer for dette rommet, får jeg heller oppdatere dere på etterhvert. Om jeg får tid til å realisere dem.

SOMMERBUKETT

$
0
0
Det må mange buketter til i løpet av sommeren. Hele tiden skjer det ting i naturen og nye prakteksemplarer av eng- og grøftekant-blomster dukker opp. Dessuten står de jo ikke så lenge, så man får nyte dem så lenge det varer. Jeg syns jeg får nyte dem ekstra lenge når jeg tar bilder av dem!

På en hylle inne i spikerteltet står en bukett godt "plantet" i en gammel boks. Jeg har ikke tatt med meg så mange ting, så det som er tilgjengelig brukes.

Buketten består av: 
*Marikåpe - gule blomster. (Vokser både vilt og i mer "tamt" her oppe på gården.)
*Fuglevikke - lillafargede blomster. (Står i eng og åker.)
*Pinselilje - den hvite med gult i midten. (En slags pinselilje? Jeg er litt usikker. Står i alle fall i de gamle beddene her.)

MIN TUR

$
0
0
Så var det min tur!
Nå skulle jeg ikke lenger bare sitte på tunet på den lille gården vår og se Victoria skli forbi der nede på Sundkilen. Jeg skulle få være med i den erverdige gamle båten og få se opp på den lille gården i lia! Hensikten med turen var ikke å bare skue dette synet, men det var jo en morsom liten attraksjon for meg dette. 
Den er helt tydelig å se fra vannkanten. Der oppe ligger den lille gården vår. Så liten og unnselig. Hvem skulle tro at de tre små brune bygningene på rekke og rad skjuler en haug med drømmer...!

Turen var kort og grei. I forbindelse med  Kanaluken og Victoriafestivalen her i Kviteseid om dagen, ble det arrangert tur fra bryggene nede i sentrum og målet var Fjågesund. (For den som er lokal: en ca 50 minutters.) En akkurat passe tur for den som egentlig heller burde være på gården og jobbe...

Mange vakre plasser fikk vi se langs vannet. Som for eksempel tuntrær større en hus! Jeg har også lyst på et tuntre på gården. Det har vært et der en gang. En rot på tunet vitner om det, men vi har ikke plantet noe nytt enda. Kanskje vi må gjøre det i en spesiell anledning? Hm.... Langs vannet så vi også hus som har kloret seg fast Der ingen skulle tru.... Inspirerende og fasinerende.


Der vi hoppet av i Fjågesund, dro Victoria videre på sin ferd mot Skien. Siden vi halvveis bor langs kanalen både i Skien og Kviteseid burde vi kanskje ta hele turen frem en gang? Men nå har jeg i alle fall satt mine sjøbein i den vakre båten jeg til daglig skuer ned på. En meget fornøyelig opplevelse - selv i gråvær!

STEINGAL

$
0
0
Stein, stein, stein og atter stein...
Tror bådet huset og resten av tunet ligger støtt og gått her oppe i bakkene i alle fall. Hvor enn vi graver kommer det nemlig opp stein. Kantete stein. Runde stein. Små stein. Store stein. Men... hvor gjør man av så mye stein?? Vi holder på å bli tussete her... eller kanskje steingale??

Siden det er så skrått, holder vi på å lage noen plattåer der et glass med saft kan stå støtt på et bord. Det er målet. Hehe. At vi får laget oss til noen steder der et glass med saft kan stå støtt. Etterhvert skal jo noen utemøbler på plass og skape koselige rom der solen kan varme og glede oss. Der vi kan innta gode måltider eller bare sitte og skravle med koselige venner. Ja, men da trenger vi jo litt stein da.

Så steiner løftes. Steiner flyttes og stables. Sakte men sikkert blir naturmurer til som støtte for jord (og enda flere steiner...) Og visst blir det fint! Det blir kjempe fint og akkurat så skeivt at det ser ut som muren har stått der både vel og lenge. Det er vel akkurat slik vi vil ha det det vel? Tommel opp. Dette blir steinbra!

PYNTES DER DET PYNTES KAN

$
0
0
Oppe ved campingvogna på gården vår, har vi rigget oss kraftig til i år. Og her inntas alle måltider med utsyn over både tunet og dalen. Ja, når været tillater det da altså.


Det er viktig å både sitte godt og ha det litt koselig rundt seg der det går an å pynte litt. Rundt på tunet er det nemlig for det meste jord om dagen... To gode puter ligger i benken. En stripete jeg selv sydde en gang av bomullsstoff fra en gardin jeg fant på loppis. Den andre i lin er kjøpt nylig og har så god farge syns jeg. Jeg liker den litt slitte burgunder.

Det er godt for både sjel og sinn og sitte her oppe når sola skinner fra nesten skyfri himmel. Nå har vi nok fått utdelt litt av det mer fuktige været en stund, men bilder som dette minner meg om at det må være flere slike deilige sommerdager liggende foran oss.

FØRSTEHÅNDSKUNNSKAP

$
0
0
Når vi får "eksperthjelp" til gards, følger vi ekstra med i timen. Eller i alle fall Thomas da. Som dere skjønner lusker jeg rundt i buskene og overvåker det hele fra et fotografisk passende perspektiv ;O) 

Den som har levd litt lenger enn oss sitter inne med en annen kunnskap og erfaring enn vi har rukket å få med oss på livets landevei. Disse hendene har dessuten arbeidet med laft i mange år og hva er vel bedre enn å få litt førstehåndskunnskap når man skal restaurere et tømmerhus?! Dette besøket satte vi virkelig pris på. På mer enn en måte. Det er jo så koselig å få besøk her oppe på den lille gården vår! Og nå vet vi forhåpentligvis litt mer når vi etterhvert setter i gang med selve tømmerstokkene i huset. Vi vil jo beholde så mye av det gamle huset som mulig, og da må det lappes inn litt nytt der det gamle er for dårlig. 

JUTELØPER

$
0
0

Det er ikke mange duker som ligger når blåsten kommer her oppe i bakkene. Da må man holde på hatten og det nytter ikke med små jernlodd på duken da. Oppe ved campingvogna har jeg gått til det skritt og stiftet duken fast! Her nede på langbordet ved låven hadde jeg også lyst å ha en duk liggende. En som kan klare både vær og vind uten å forsvinne eller gå i stykker. Så fant jeg denne juteløperen som var så fin, grov og tung at den ligger støtt som et fjell når vinden kommer susende. Det gjør ikke noe om den blekes i solen eller blir litt støvete. Den er så røff likevel. Når det regner mye, henger jeg den bare under stabburet. Der henger den tørt og venter på bedre utsikter.

ET EVENTYR

$
0
0
I morgen skal jeg fortelle et lite eventyr... 

Høsten 2011 kom vi over et lite tun til salgs og klarte ikke stå i mot. 
Sommeren 2013 er vi i gang å gi huset det det trenger for å kanskje leve i 150 år til!?

Velommen til Livs Lyst i morgen.

HISTORIEN OM DET VESLE HUSET

$
0
0
Det var en gang et lite hus som hadde mistet det viktigste av alt for et hus: nemlig taket. De nye eierne fikk lagt på et midlertidig skydd over de gamle tømmerstokkene som en gang hadde huset en familie. "Kanskje jeg en gang i fremtiden kan bli et hjem igjen?" tenkte det vesle huset oppe i den bratte lia.

Vinteren kom og med den en veldig storm. Om det var "Emil" eller "Dagmar" som streifet tunet med veldige kast den vinteren, minnes ikke huset. Hun vet bare at store bjelker brakk i to som tynne fyrstikker og det som så fint hadde gitt ly for fukt og væte rant inn mellom takpanel og gamle tømmerstokker. Heldigvis kom de nye eierne raskt til det vesle tunet og det sørgelige synet. 

Takplatene kom på plass igjen og huset fikk trøst ved å bli pyntet til julefeiring. Feiringen foregikk i stillhet for det vesle huset, men de nye eierne nøt fine soldager i førjulstiden sammen med det og hadde ikke vanskeligheter med å se for seg at en gang - en gang- ville det bli fint å feire jul på riktig her.

Våren kom og med den begynte det å spire og gro rundt det vesle huset igjen. Som så mange ganger før, men huset måtte smøre seg med en god tube tålmodighet. For ikke riktig enda var det det sin tur til å få oppmerksomhet. Låven trengte sårt nytt tak den også og her holdt det ikke med noen midlertidig løsning.

Vår ble til sommer og siden til høst.... Og de nye eierne tenkte mange tanker. Både på hvordan huset skulle få stellet det fortjente, men også hvordan det ville bli å bo i bakkene her oppe.

Da snøen la seg var det ikke vanskelig å ta fremtidsbrillene på. Det vesle huset så nesten beboelig ut. Den vennlige snøen dekket over alle sår og mangler. De nye eierne begynte å lengte etter lys i vinduene og fyr på peisen. 

Men så..... endelig.....!

Det vesle huset hoppet regelrett opp i luften av glede! Opp på jekkebukker ble det hengende mens den gamle grunnmuren stein for stein ble plukket ned. Hele det skjønne inngangspartiet pakket de nye eierne forsiktig sammen og la til side og det vesle huset ble trygg på at selve kronen på verket en gang skulle settes på plass igjen. 

Moderne saker som drenering rundt veggene måtte til for å sikre en god fremtid for det vesle tømmerhuset og for å holde på de store jordmassene som oppstod, ble de gamle steinmurene bygget opp igjen. I dagesvis holdt de nye eierne på. Stein på stein vokste det frem rene kunstverk av natur rundt det vesle huset og både tømmerstokker og mennesker smilte fornøyd.

Jorden kunne planeres ut foran inngangen og de gamle tømmerstokkene så for seg både hvite benker og glade mennesker sitte nettopp her hvor det var flatt. 

I vær og vind jobbet de nye eierne. I kamp mot både knott og regnskurer og sakte, sakte kunne den den gamle muren bygges opp igjen under de værbitte tømmerstokkene. Dette ga næring til det vesle husets drøm. "Kankskje kunne dette bli et hjem med tiden igjen?"

De ivrige menneskene har fortsatt å jobbe og råte-tømmer har blitt byttet med nytt godt treverk. Om dere kommer innom igjen skal dere få se både dette og hint. Og kanskje vil det informeres om mer detaljer rundt arbeidet som sakte, sakte, men sikkert skrider frem!!!

MIN HOBBY

$
0
0
Etter at vi har fått oss denne gården, har jeg blitt så interessert i markblomstene. De skiftes jo ut hele sommeren og det finnes mange gamle slag i bakkene her oppe. 

Jeg prøver det jeg kan å pugge navn og observere når på sommeren de kommer. Dette vil sikkert avhenge av vær og vind fra år til år, men jeg syns det er så spennende. Hvorfor er nettopp disse blomstene her? Er gammel dyregjødsel som gjør at de fortsatt liker seg? 

Jeg har som sagt begynt å pugge navn. Har lyst å kunne mange. Men det er jammen ikke lett heller... De lange (og også de korte - hihihi) ordene faller liksom så fort ut av hodet på en igjen. Derfor er det så fint å lage et lite arkiv her på Livs Lyst. Små og varierte buketter gjennom hele sommersesongen tas bilde av og navngis. Det har visst blitt min lille hobby her oppe på arbeidsplassen vår. Godt med noe fargerikt og ferdig :O)

Fra venstre: skogstorkenebb # engsoleie/smørblom # fuglevikke




KRAFTIG IMPONERT

$
0
0
Jeg er kraftig imponert! 
Tenk at firkantet tømmer kan bli til en rund og fin laftestokk. Det klarer de som har greie på det! Og vi er heldig å ha besøk av en slik kar som hjelper oss i sommer. Vi har fått tak i flott treverk fra en lokal sag. Tettvokst og malmet. Det er kjempe bra at det fortsatt går an å få tak i slikt.

Etter mye tilpassing og x-antall løft (-jeg kan love dere! Dette er ikke gjort i en håndvending) sklir de nye stokkene inn blandt de gamle og værbitte. Som om ingenting var hendt. Som om det alltid hadde stått slik. Ja, jeg er mektig imponert. Og det blir så fint! Tenk at vi er i gang med å bygge huset opp igjen. Det har vært mye riving og graving i sommer, men nå er vi i gang med oppbyggingen. Jeg kan love at det gleder to ivrige hjerter!

Det er ikke noe tull! Til og med knutene fornyes. Her skal det gjøres ordentlig og huset skal bli solid. 

Vi syns det blir så fint at vi nesten ikke klarer å planlegge at dette skal kles inn. Vi får se. En god stund skal det i alle fall stå å bli furet og værbitt. 

*Visste du at: furu blir grå på skyggesiden og brunsvidd på solsiden. Derfor har vi grå vegger der det mest er skygge i løpet av en dag og ut mot sola og utsikten er veggen mørkebrun. Nesten sort.

MÅ OGSÅ JOBBE LITT

$
0
0
de unge møter den gamle for første gang
Denne sommeren er ikke bare ferie for meg. Jeg må også jobbe litt. Sommer er høysesong for reportasjer og jeg får anledning til å dra litt rundt og oppleve ting jeg vanligvis ikke får. Som dette seterbesøket. Og det skal jeg love kan være til stor, stor glede for en journalist!

skogstorkenebb i fjellreven-sekk
Jeg kommer ofte hjem med sinnet fullt av gode inntrykk og minner. Og så klart snapper jeg også opp et tips i ny og ne. Folk er jo så flinke! Og jeg er så heldig å få bli tatt så godt i mot hos de mange skjønne mennesker. Jeg kan altså takke denne jobben min for utallige gode opplevelser de siste årene.

go´saker fra Lisland gård i Tinn
Denne gangen fikk jeg ikke bare med meg gode minner, men en hel liten kurv med godsaker fra gården/setra. Så koselig! Tusen, tusen takk for en herlig dag!

(Og dere koselige Livs Lyst-lesere skal så klart informeres når dette kommer på trykk ;O)

FRA EGEN HAGE

$
0
0
Overalt hvor jeg kommer opplever jeg at folk har mer og mer fokus på lokale råvarer og økologiske produkter. Mulig jeg stadig befinner meg i landlige omgivelser og hos folk som har den sammen interessen som jeg selv har, men jeg blir stadig servert nydelig mat produsert i lokalmiljøet. Og jeg skal love at jeg spiser med andakt. Maten smaker nydelig og jeg føler det er sundt, friskt og rett og slett en dose eksklusivt. 

Jeg selv har også blitt mer fokusert på dette. Lokale råvarer. Produkter økologisk produsert på gårder og i eldhus med bakerovner. Og her på landet hvor vi stort sett befinner oss i sommer, er det mer tilgang til slikt. I alle fall er det ikke vanskelig å få tak i og jeg lar meg friste. Med steinovnsbakt og grovt brød fra en gårdsbutikk. Økologiske egg og ..... ja, jeg kan rett og slett tilby noe skikkelig, skikkelig lokalt jeg også:

Salat og gressløk fra egen kjøkkenhage! Ha!! Vi er i gang vi også. I mini-mini-mini-format. Hihihi. Så moro. Dette er jo en del av det vil har lyst å få mer og mer til. Dette er noe av formålet med den lille gården vår. Egne poteter, gulrøtter, urter, salater... alt sådd og høstet i egen hage. Kanskje en røykstue?... Oi.... Nei, vi kan ikke så mye om det enda. Men kan vi ikke lære da? Jeg suger i alle fall til meg all kunnskap jeg kan få på mine mange reiser til folk med mer erfaring. (Reportasje-jobber.) Det er bare å ta små skritt om gangen har man vel til alle tider sagt. Lære litt etter litt og som dere skjønner er vi jammen så smått alt i gang ;O)

SOM EN LITEN LEGOBY -Jelsa-

$
0
0
Så gøy! I forrige uke fikk jeg endelig opplevd Jelsa. Den skjønne lille naturperlen i Suldal. Jeg har nemlig vært på reportasjejobb igjen og denne gangen bar det til Vestlandet. Det er jo så kjekt - over der kan man jo bare kjøre. Noen timer i bil og plutselig er man på andre kanten av vårt lille land. 


 Hadde hørt rykter om små, gamle og vakre, vakre, vakre hus i smale gater og det var akkurat det vi fant. På rekke og rad lå de. Akkurat som en liten legoby i myke farger. Vi kom vannveien med ferje og fikk se de skjønne bygningene med ansiktet vendt mot havnen. Så koselig!

Det var ikke vanskelig å finne skjønne detaljer i de trange gatene og i de små hagene.

Nyperosene var i full gang utenfor de hvitmalte mange hus. Jelsa var virkelig et sted verdt å kjøre innom. Ekstra moro syns jeg det var fordi jeg har ei venninne som kommer herfra. Jeg hadde hørt så mye om dette stedet. Nå har jeg sett det selv. Opplevd det. Noen timer i godt sommevær!

*Vil du lese om flere vakre steder jeg har kommet over på mine reiser?
Trykk BEAUTIFUL PLACES og VÅRT LILLE LAND oppe i menylinjen.
Kanskje snapper du opp et tips til neste ferietur?!! ;O)

I POTTE

$
0
0
Engblomster i en gammel potte. 
Her oppe bruker vi det vi har. 
Potten fant jeg inne i skogen. 
Potten står like ved utedoen vår. Så det passer på et vis.
Blomstene står rett utenfor låven. 
Jeg nyter å kunne gå "to skritt" så har jeg tilgang på nydelige blomster.
Og så er det så moro å sette sammen forskjellige typer.
Denne gangen fikk til og med det "rosa ugresset" bli med. 
Det var jo nydelig sammen med de andre blomstene.

En liten hverdagsglede fra meg :O)

Viewing all 701 articles
Browse latest View live